Kun elämä lyö raskaalla kädellä, ex-heilat retostelevat iltapäivälehtien sivuilla intiimejä paljastuksia tai katkera kauna jäytää häntä, josta ei koskaan tullutkaan sitä juhlittua naispääministeriä, on perin ihanaa ja sielulle helpottavaa kun voi vuorenvarmasti luottaa hyväksi koettuun keinoon. Ulkoistamiseen.

Nyt ei nimittäin riitä, että poliitikot ulkoistavat kuntatasolla kaiken joissa henki on, vaan nousevana trendinä vuodelle 2007 näemme politiikassa myös syyllisyyden ulkoistamisen. Asiahan on nimittäin niin, että kun syy ei ole minussa, niin se täytyy olla jossakussa toisessa.

Jos ulkoistaminen on vielä varsin uutta, syyllinen löytyy usein varsin läheltä. Jos taas ulkoistamisen tiellä on edetty pidemmälle, syyllisiä saattaa olla jopa joukko jota yhdistää jokin, pahimmassa tapauksessa sama puolue. Joskus ulkoistamisessa voidaan mennä niinkin pitkälle, että syyllisyys muuttuu abstrakstiksi käsitteeksi: syyllinen on yhteiskunta, syyllinen on asenneilmasto, syyllinen on media. Ja ennenkaikkea syyllisiä ovat lapsistaan välittämättömät isät ja äidit. Heidän syytään on kaikki.

Oikeastaan sillä kuka on syyllinen, ei ole tässä ajattelutavassa mitään merkitystä. Oleellista on se, että minä en ole syyllinen.

Jokaisten vaalien alla on hämmentävää seurata sitä katkeruuden määrää, joka vaalitaistelun tiimellyksessä lantakuormasta ensin lusikalla, ja mitä lähempänä vaalit ovat, sitten talikolla kaivetaan. Ymmärrystä voisi herua jos kyseessä olisivat kuntatason pikkunilkit, mutta kun katkeruudessa rypevät niin nykyinen kuin edellinenkin pääministeri, se jaksaa hämmästyttää ja kummaksuttaa pientä kulkijaa. 

Näyttää siltä, ettei vaaleja voida koskaaan käydä ilman loanheittoa. Mistä se kertoo? Eivätkö ne asiat riitä, joiden puolesta olemme asettuneet puhumaan? Onko polittiikka niin raadollista ja katkeroittavaa, että kun sanomisen paikka tulee, niin silloin on sanottava kaikki se, joka on jo moneen kertaan tullut sanottua? Onko valta niin makeaa, että sen edessä on tehtävä kaikki mihin pystyy, olipa se sitten rehellistä tai ei?