Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallisessa Lapsemme-lehdessä julkaistiin tällä viikolla yhdistyksen omat vaaliteesit. MLL vaatii, että lapsilisät on sidottava elinkustannusindeksiin ja lisää on maksettava myös 17-vuotiaista lapsista. Monilapsisten perheiden lapsilisä on nostettava, pienten lasten perheiden tukea on nostettava ja elatustuen määrää on nostettava. Puhelimitse välitettävät pikalainat on kiellettävä.

Päivähoitolaki vaatii uudistamista ja ryhmäkoosta on oltava säännökset. Koulujen yhteisöllisyyttä on vahvistettava. Lapsia on suojeltava median haitoilta ja päihteiden käyttöä vähennettävä lasten edun nimissä. Työn- ja perhe-elämän yhteensovittamista on helpotettava.

Näitä tavoitteita on lehdessä selitetty yksityskohtaisemmin ja lisäksi liitto on haastatellut kaikkia eduskuntapuoleita heidän linjauksistaan lapsi- ja perhepolitiikassa. Uskon, että MLL vaatimuksineen edustaa Suomessa parhainta ja oikea-aikaisinta tietoa siitä, missä lapsiperheet yhteiskunnassa menevät: koostuuhan sen runsas jäsenistö äideistä ja isistä, jotka päivittäin kamppailevat näiden asioiden tiimoilla.

Kun luin eri puolueiden vastauksia, tulin enemmän kuin ylpeäksi siitä, että kristillisdemokraattien lapsi- ja perhepolittiiset linjaukset olivat miltei identtiset MLL:n vastaavien kanssa. Tämä kertoo mielestäni siitä, että puolueemme on onnistunut havaitsemaan, omaksumaan ja muuttamaan konkretiaksi sen ruohonjuuritason tiedon tämän hetken yhteiskunnasta, jolla on oikeasti merkitystä ihmisen arjessa. 

Jos lapsi-ja perhepolitiikan vertailu kiinnostaa, vieraile www.mll.fi/vaalit

P.S. Ollessani Aamulehden vaalipaneelissa tilaisuuden juontaja kysi minulta äkisti: "Mikä on minimiäitiyspäivärahan suuruus /päivä?" Epäröin hetken ja vastasin: "Vähän yli 15 € päivässä." Vieressäni ollut Skp:n edustaja sanoi tietävänsä varmasti ja vastasi: "17,50 €".
Minua jäi vaivaamaan epäröintini ja tarkistin asian jälkikäteen.  Se on 15,20 €.
Skp:n edustajan "varma tieto" meni muihin panelisteihin ja juontajaan kuin väärä raha: kunhan pokkanaamalla asiansa esittää, voi olla väärässäkin, eikö niin?