Olimme tänään aloittamassa kristillisdemokrattien eduskuntavaalikiertuetta Pohjois-Pirkanmaalla. Pienessä pakkassäässä tervehdimme ihmisiä Mäntässä, Vilppulassa ja Ruovedellä. Päivällä kun liikenteessä olimme, tapasimme pääsääntöisesti eläkeläisiä.

Ihmiset ovat kovin tyytymättömiä nykyiseen valtapolitiikkaan ja etenkin niihin lupauksiin, joita ehdokkaat jakelevat ennen vaaleja, mutta joista vaalien jälkeen on jäljellä vain katkera muisto. Erityisesti eläkeläisten asema koetaan heikoksi. Eläkkeiden katsotaan jääneen reilusti jälkeen yleisestä talouskehityksestä, eikä kansaneläkkeellä käytännöllisesti katsottuna tule toimeen.

Kaikilla käymillämme paikkakunnilla eläkeläiset olivat yhtä mieltä siitä, etteivät valtapuolueet jatkossakaan aio eläkeläisten asioita hoitaa. Vastavoiman sijasta moni lannistuu ja passivoituu; en arvosta, en luota, en äänestä. Sen uskominen, että vain äänestämällä ja vaikuttamalla muutos on mahdollinen, vaatii toivoa siitä, että joku vielä voi muttaa markkinahenkisen politiikanteon enemmän kuin piirun verran ihmisen suuntaan.

Kristillisdemokraattien esitykset eläkejärjestelmän parantamiseksi ovat selkeät. Sitoudumme ajamaan näitä asioita seuraavalla(kin) vaalikaudella. Mitä enemmän meitä on asioita ajamassa, sitä paremmat mahdollisuudet  meillä on saada muutoksia aikaan. 

Mielestämme:
* Kansaneläkkeisiin tulee tehdä tuntuva tasokorotus.
* Eläkkeiden erilliset indeksijärjestelmät on yhdistettävä ja uuden indeksijärjestelmän tulee seurata nykyistä paremmin yleistä ansiotasokehitystä.
* Eläke- ja ansiotulo on saatettava verotuksellisesti samanarvoiseen asemaan.
* Yrittäjä-, maatalousyrittäjä- ja muita eläkejärjestelmiä on kehitettävä tasavertaisesti ansioeläkejärjestelmän rinnalla. Eläkeoikeutta tulee syntyä oman lapsen hoidosta, opinnoista sekä yleisen asevelvollisuuden suorittamisen ajalta.
* Työeläkelain leskeneläkesäädöksiä on kehitettävä niin, että avioerossa yksin jäänyt pelkkää kansaneläkettä saava entinen puoliso saisi aina kohtuullisen osan leskeneläkkeestä.

Muutos on mahdollinen.