<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Harva toimiala on vaikutuksiltaan niin laaja-alainen kuin majoitus-, ravitsemis- ja matkailutoimiala. Sen työllisyysvaikutus yltää koko Suomeen ja alan yritykset tuovat maallemme myös vientituloja. Harva tietää, että näiden alojen työllisyyden suhde kokonaistuotantoon on huomattavasti korkeampi kuin esimerkiksi teollisuuden- ja kaupanalojen.

 

Pam:in ja Srh:n seuraavalle vaalikaudelle laaditun ohjelman mukaan ravintolapalveluiden kilpailukykyä heikentää niiden muuta elintarvikemyyntiä korkeampi verotus. Veronkevennys nykyisestä 22 prosentista 17 prosenttiin toisi alalle noin pari tuhatta uutta työpaikkaa.

 

Yllättävää tietoa ravintola-alalta tarjoutuu myös alkoholin ravintola-anniskelun osalta. Sen osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on vain noin 13 %. Kasvaneiden alkoholihaittojen syyt ovatkin muualla kuin ravintoloissa tapahtuvassa anniskelussa. Yhteiskunnan näkökulmasta voisikin olla edullista pyrkiä siirtämään alkoholin kulutusta ravintoloihin, joissa anniskelu on vastuullista, valvottua ja työllistävää.

 

Hotelli- ja ravintola-ala kamppailee paitsi verotusten myös ammattitaitoisen työvoimaan saamisen vaikeuden, myös harmaan talouden kanssa. Vuosina 2003–2005 verohallitus toteutti mittavan ravintola-alaan kohdistuvan harmaan talouden estämisprojektin. Sen tuloksena maksuun on pantu veroja lähes 30 miljoona euroa ja sen vaikutukset harmaan talouden toimijoihin on ollut merkittävä. Harmaan talouden torjunnassa on tärkeää, että se on riittävän tehokasta, ettei rehellisen yritystoiminnan kannattavuus heikkene.